Zatvaranje i prezentacija etape projekta U krugu Škole – Zeleni val u HDD Galeriji

posted in: Objave, Projekti | 0

U petak 21.10. u 19 sati u HDD galeriji održat će se završna prezentacija i okupljanje povodom izložbe i projekta U KRUGU ŠKOLE: ZELENI VAL u organizaciji UBU – UDRUGE BIVŠIH UČENIKA ŠPUD-a i neformalnog saveza ORGANIZAM. Sama izložba nije imala klasičnog otvorenja, već su se njeni elementi gradili tijekom njenog trajanja, kroz različita događanja, razgovore i prikupljanje dokumentacije. Ovo zaključno događanje ujedno se odvija i u sklopu manifestacije Zagreb Gallery Weekend.

UKS ZV 1
Više: http://dizajn.hr/blog/u-krugu-skole-zeleni-val-zatvaranje-izlozbe-zavrsna-prezentacija/

U krugu Škole je kulturno-umjetnički i edukativni projekt koji se u nestalnoj dinamici odvija od 2009. na potezu ulica Masarykova-Gundulićeva-Ilica-Frankopanska s ciljem upoznavanja i senzibiliziranja šire javnosti prema značaju Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u prostoru i vremenu. Tumači se da su visokoškolske ustanove ustvari one koje u potpunosti educiraju umjetnike i dizajnere, iako se učenici ŠPUD-a od ostalih razlikuju upravo po tome što su se kroz razdoblje adolescencije obrazovali u umjetnosti te je u njima razvijen odnos prema umjetničkom djelovanju tijekom odrastanja i sazrijevanja.

U 2016. UBU je pokrenuo novu etapu projekta pod nazivom U krugu Škole – Zeleni val sa željom otvaranja novog dijaloga u ovom istraživačkom ciklusu, a postavlja ga na novu dionicu “kruga” Škole – gradsku prometnu os istok-zapad koja povezuje institucije na potezu između HDLU-a i Arhitektonskog fakulteta. U krugu škole – Zeleni val želi sagledati budućnost kruga postavljajući tezu – “zeleni val kao budućnost kruga” Škole. Iz te perspektive UBU povezuje svoja dva aktivna projekta: U krugu Škole i UBUdućnost.

Okvir u kojem će UBU postaviti ovaj dijalog na Zelenom valu moći će se koristiti kao mogući otvoreni model afirmativnog upoznavanja susjednih institucija, organizacija i njihovih aktera i odnosa spram javnog prostora koji koriste u neposrednoj blizini te njihove aktivacije s ciljem razvoja publike za aktualne projekte. U programu sudjeluju učenici ŠPUD-a i bivši učenici ŠPUD-a koji su danas eminentni umjetnici u području likovnih umjetnosti, a sam projekt obuhvaća niz umjetničkih istraživanja, predavanja,umjetničkih radionica, izložbi, debata, produkciju umjetničkih radova te izlaganje u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva.

HDD je jedna od željenih točaka unutar projekta U krugu Škole – Zeleni val u 2016. godini na kojoj su Organizam i UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a pokušali uspostaviti dijalog između različitih aktera koji djeluju u području interdisciplinarnih mikro-urbanističkih participativnih intervencija na području šire zone gradskog centra. Ulaskom Organizma u prostor HDD Galerije dokumentirale su se upravo ovakve međusobno srodne prakse s ciljem formiranja otvorenog (copyleft) modela mapiranja aktera, institucija, organizacija civilnog društva i pojedinaca koji iste provode, zagovaraju i istražuju na način da posluže u dugoročnijem, uspješnijem, kvalitetnijem, održivijem i vidljivijem planiranju i provođenju budućih projekata i aktivnosti.

Za vrijeme trajanja projekta u HDD-u, UBU je pokrenuo niz dijaloga s odabranim akterima čije su snimke postale dio postava izložbe. Dijalozi su se odvijali po ovom rasporedu:

Petak, 7.10.2016. u 17:00
Hrvatsko dizajnersko društvo / Dan D
Moderatorica: Mia Biondić
Gosti: Marko Golub, Karla Paliska

Utorak, 11.10.2016. u 18:00
Oaza / Projekt Ilica
Moderator: Marko Golub
Gošće: Maja Kolar, Ivana Borovnjak

Srijeda, 12.10.2016. u 17:00
Pimp My Pump
Moderatorica: Mia Biondić
Gosti: Boris Bare, Tina Kovačićek, Andreja Smole

Ponedjeljak, 17.10.2016. u 18:00
Design District Zagreb
Moderator: Marko Golub
Gosti: Ira Payer, Bojan Krištofić, Iva Hrvatin

Utorak, 18.10.2016 u 18:00
Akupunktura grada / Adventski kalendar
Moderator: Goran Babić

UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a osnovana je krajem 2008. godine i djeluje između ostalog kao platforma sa ciljem promocije Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i njegove djelatnosti na području Republike Hrvatske i u svijetu.

Organizam je neformalni savez i umjetnička platforma koju tvore UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Sintoment – udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture, Babushke – dizajn studio za vizualne komunikacije & specijalne moći te arhitektonski studio Nefunkcionalni most. Autori koje Organizam okuplja bave se proučavanjem rubnih područja vizualnih umjetnosti i dizajna, društva i kulture kao i pojavama nastalim transformacijom shvaćanja njihovih ideja u suvremenom društvu, dizajnom atmosfere i kreiranjem događanja koja odgajaju publiku budeći u njima senzibilitet prema umjetničko dizajnerskoj tradiciji i suvremenim pojavama u njihovom neposrednom okružju.

Organizator projekta: UBU – Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – Zagreb
Organizacija izložbe: UBU, HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Produkcija: Organizam (UBU+Sintoment+Babushke+NM)
U suradnji sa: Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (ŠPUD)
Voditelji projekta: Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić
Voditelj HDD galerije: Marko Golub
Stručni suradnici: ABS (Ivan Skvrce, Ivica Blažić, Alan Alebić)
Projektni tim: Aleksandra Ajzenhamer, Goran Babić, Jelena Lovrec, Marina Mršić, Neva Zidić
Asistenti u projektu: Vinka Mortigjija Anušić, Margareta Belančić, Tena Bošnjaković, Marko Marendić, Dijana Protić, Valentina Sunek
Marketing i PR: Ivanka Bičak
Voditelji dijaloga: Goran Babić, Mia Biondić, Marko Golub
Gosti dijaloga: Hrvatsko dizajnersko društvo, Oaza, Pimp my Pump, Design District, Akupunktura grada/Adventski kalendar/Zagreb za mene
Video: Martin Horvat/Eventers

Sponzor tiska kataloga: Cerovski print boutique

HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Boškovićeva 18, Zagreb
Radno vrijeme galerije:
pon-pet 10-20h
subotom 10-15h

Program HDD galerije podržavaju Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba. Program je sufinanciran sredstvima Zaklade Kultura nova.