IVAN KOŽARIĆ u ŠPUD-u – 75 godina poslije

objavljeno u: Objave | 0

Izložba najranijih crteža i recentnih radova

U srijedu, 16.11.2016. u 19 sati, Salon Izidor Kršnjavi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) u Zagrebu ugostit će i izložiti radove jednog od najznačajnijih suvremenih umjetnika u Hrvatskoj – Ivana Kožarića, umjetnika  koji je ove godine navršio 95 godina.  Riječ je o projektu IVAN KOŽARIĆ  u ŠPUD-u – 75 GODINA POSLIJE kojim UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb,  zajedno s partnerima i suradnicima, ŠPUD-om i Muzejom suvremene umjetnosti,  obilježava 75 godina od završetka školovanja u tadašnjoj Državnoj obrtnoj školi koju je pohađao od 1939. do 1941. Izložba će obuhvatiti izbor Kožarićevih najranijih  crteža i skulptura,  iz vremena  djetinjstva i rane mladosti (od crteža iz osnovne škole do priprema za Akademiju likovnih umjetnosti),  među kojima su i djela koja do sada nikad nisu bila izlagana. Osim najranijih radova, na izložbi će biti predstavljen izbor iz Kožarićevih  recentnih  ostvarenja.  Izložba će za javnost biti otvorena  do 2. prosinca 2016. i  otvorit će vrata 134. rođendanu Škole.

plakat-ik_web
Plakat izložbe

 

Ususret projektu, u svibnju ove godine u sklopu projekta U krugu Škole – zeleni val/Trg anonimnog umjetnika, grupa ABS održala je radionice s učenicima ŠPUD-a i studentima ALU-a na temu Kožarićeve skulpture “Prizemljeno sunce”.

Izložbom Ivana Kožarića u Salonu Izidor Kršnjavi želja je uspostaviti kontakt između umjetnika i publike na više razina. Jedna od razina je približiti stvaralaštvo nekadašnjeg đaka Škole sadašnjim generacijama ŠPUD-ovaca, a zatim kroz diskurzivnu prezentaciju Kožarićeva stvaralaštva, upoznati učenike s metodama i umjetničkim  postupcima u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti.To je iznimno važno, jer je upoznavanje učenika sa suvremenim umjetničkim praksama nedovoljno prisutno u obrazovnim politikama srednjoškolskog umjetničkog obrazovanja.

 

ik1
Ivan Kožarić kao učenik

 

Za vrijeme postava izložbe učenici će sudjelovati u obnovi modela skulpture “Hodač”, a  u vremenu trajanja izložbe bit će za njih organizirana vodstva kroz izložbu, razgovori i diskusije te predavanje koje će održati voditeljica Atelijera Kožarić u Muzeju suvremenu umjetnosti, kustosica Radmila Iva Janković.

 

hodac
Model skulpture ‘Hodač’

 

Druga razina je upoznati  širu javnost s procesima obrazovanja u području umjetnosti. Uvriježeno je mišljenje da visokoškolske ustanove  u potpunosti educiraju umjetnike i dizajnere, no učenici Škole primijenjene umjetnosti od ostalih se razlikuju upravo po tome što  već u razdoblju adolescencije počinju razvijati odnos spram umjetničkog djelovanja i obrazovati se u umjetnosti i tijekom odrastanja i sazrijevanja. Brojne generacije bivših učenika i umjetnika čiji se umjetnički rast vezuje uz povijest Škole, svoju su vezu s umjetnošću ostvarivali kroz dnevnu školsku kreativnu praksu ”uvježbavanja” stvaranja umjetničkog djela.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Radno vrijeme Salona Izidor Kršnjavi: Pon-Pet 11-19 h

 

Impressum:

Naziv projekta/izložbe: IVAN KOŽARIĆ – 75 godina poslije/75 YEARS AFTER
Organizator projekta: UBU – Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – Zagreb
Produkcija: Organizam (UBU+Sintoment+Babushke+NM)
Partneri: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (ŠPUD), Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, obitelj Kožarić, Mirko Ilić Corp.
Voditelji projekta: Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Kožarić, Filip Pintarić
Stručni suradnici: ABS, Lana Đaković, Radmila Iva Janković, Zrinka Tatomir
Kustos(i)/koncept izložbe: Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Kožarić, Filip Pintarić, Ivan Skvrce
Asistenti: Goran Babić, Margareta Belančić, Morana Laušin, Petra Matić, Mak Melcher, Vinka Mortigjija Anušić, Janko Petrović, Hana Reberski, Neva Zidić
Marketing i PR: Ivanka Bičak
Fotografija: Martin Horvat/ Eventers, Filip Kožarić, arhiva MSU
Dizajn vizualnih komunikacija: Babushke / Organizam
Ravnateljica ŠPUD-a: Marija Krstić Lukač
Ravnateljica MSU: Snježana Pintarić
Atelijer Kožarić, viša kustosica: Radmila Iva Janković
Izložbeni prostor: Salon Izidor Kršnjavi, ŠPUD, Zagreb
Voditeljica Salona Izidor Kršnjavi: Mirjana Tomašević Dančević
Vrijeme trajanja izložbe: 16.11. – 2.12.2016.
Vlasnici izložbenih radova: Grad Zagreb – Atelijer Kožarić, obitelj Kožarić
Radovi se izlažu ljubaznošću autora Ivana Kožarića, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i šport, Muzeja suvremene umjetnosti i obitelji Kožarić