POLJSKI PLAKAT: TIJELO

objavljeno u: Objave, Projekti | 0

Dydo Poster Collection

POLJSKI PLAKAT: TIJELO u ISO-Izložbeni salon Izidor Kršnjavi od 21. 1. do 15. 2. 2019.

izbor plakata iz knjige Mirka Ilića i Stevena Hellera
Head to Toe: The Nude in Graphic Design

 

ISO-Izložbeni salon Izidor Kršnjavi otvara sezonu 2019. izložbom pod nazivom Poljski plakat: Tijelo. Radi se o kolekciji poljskog plakata na temu tijela iz zbirke Dydo Poster Collection smještene u Krakowu koji su uvršteni u novu knjigu Mirka Ilića i Stevena Hellera Head to Toe: The Nude in Graphic Design. Izložba je u Hrvatsku stigla u prosincu 2018. prema koncepciji Mirka Ilića i bila postavljena u organizaciji Sa(n)jam knjige u Istri unutar popratnog programa 24. po redu sajma, u Galeriji C8 u Puli. U Zagrebu izložbu organizira Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna.  Ovom izložbom UBU ujedno započinje svečano obilježavanje 10 godina djelovanja, a sama izložba sastavnica je i projekta Runaway Art u suradnji s ALU i MSU. Neki od značajnih poljskih autora čiji će plakati biti izloženi na izložbi su: Ewa Bajek Wein, Michał Batory, Lex Drewiński, Mieczysław Górowski, Ryszard Kaja, Franciszek Starowieyski i dr.

pozivnica Tijelo

 

 

U tekstu Golotinja kao metafora, Heller razlaže značenje i mogućnosti djelovanja autora u Poljskoj, unutar teme tijela, odnosno golotinje: “Golotinja u poljskom dizajnu plakata uglavnom je simboličko-metaforičke prirode. Kada je poljski plakat bio na svom kreativnom vrhuncu pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, u vrijeme sveopće cenzure, golotinja je – često nadrealna i apsurdna – omogućavala poljskim umjetnicima da razbiju nametnute tabue. Ono što je, povijesno gledano,toliko uzbudljivo kod poljskog plakata jest upravo njegova sposobnost da prevari vlasti zahvaljujući nekonvencionalnom korištenju golotinje. Tijelo, od glave do pete, podjednako je i umjetnost i politika te se odlikuje nevjerojatnom moći i ljepotom.”

 

starowieyski_Gdziekolwiek_jest

Izložbu će otvoriti naš istaknuti fotograf Željko Koprolčec koji je s Ilićem surađivao na više projekata te ujedno snimio fotografije za kutiju i omot knjige Head to Toe, posebno za tu namjenu. Otvorenje izložbe Poljski plakat: Tijelo bit će 21. 1. 2019. godine u 19 sati, a za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirane radionice i vodstva za učenike ŠPUD-a.

bajek_dekalog 6-1renkas_erotica4_krkaja_big_5205_1

Program izložbe uvršten je i u Noć muzeja, koja se ove godine održava 1. 2. te će se izložba moći posjetiti sve do 22 sata unutar već tradicionalnog programa Promenada u ŠPUD-u.
Ulaz na izložbu je slobodan, a posjet je moguć u radnom vremenu ISO-a, pon – pet od 11 do 19 sati sve do 15. veljače 2019.

Organizatori: UBU, ŠPUD / Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
Koncepcija projekta: Mirko Ilić
Partneri: Dydo Poster Collection, Sa(n)jam knjige u Istri
Suradnici: Organizam, Muzej suvremene umjetnosti, Akademija likovne umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt, Studij dizajna
Voditelji projekta: Bernarda Cesar, Mirko Ilić, Marija Juza, Filip Pintarić
Postav izložbe: Bernarda Cesar i Marija Juza
Asistenti: Marija Čop, Bruno Krehula, Martina Majcen, Neva Marija Zidić
Hvala: Slavica Ćurković, Željko Koprolčec, Maja Tomljenović, Magdalena Vodopija
Voditeljica ISO-a: Bernarda Cesar
e-mail: izlozbenisalon.izidorkrsnjavi@gmail.com
web: http://ss-primijenjenaumjetnostidizajn-zg.skole.hr/
fb: @ISOSPUD
@runaway0art
@UBU.Spud.Zg
https://www.facebook.com/events/2212269465651834/