FreeDA u Primijenjenoj

objavljeno u: Objave | 0

Aranžersko-scenografski odjel ŠPUD-a, ovaj četvrtak 27.10. u 19.30 sati, pretvara se u pravu višenamjensku pozornicu koja će ugostiti autorice projekta FreeDA, Neru Stipičević i Miu Biondić. Radi se o jednoj od etapa suradnje pod nazivom FreeDA u Primijenjenoj koji uključuje predavanja za učenike, predstavu i live interpretacije predstave kroz intervencije na plakatima predstave, i izložbu nastalih radova.

FreeDA u Primijenjenoj naziv je nove suradnje koja je pokrenuta između umjetničke organizacije SOBA2 i UBU-a (Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb) te Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) s ciljem senzibiliziranja mlađih generacija i umjetnika u nastanku za događanja na nezavisnoj kulturno – umjetničkoj sceni kao i razvoja školskog kurikuluma u području projektne i izvanučioničke nastave.

Inicijator ove suradnje je Mia Biondić, glumica, redateljica i umjetnička voditeljica projekta FreeDA, koja je i sama bivša učenica ŠPUD-a. Misija multiARTističkog projekta FreeDA kroz koji je Biondić inicirala suradnju je uključiti paralelno etablirane i nove mlade umjetnike u projekt, ostaviti značajan trag  i unijeti promjenu na hrvatskoj kulturnoj sceni.  Plakat predstave upravo zato je osmišljen kao crtaći blok koji se intervencijom drugih umjetnika tretira kao umjetničko djelo. Tako će učenici Grafičkog odjela i Aranžersko-scenografskog odjela, u ovaj četvrtak za vrijeme izvođenja predstave FreeDA, paralelno intervenirati na plakatima predstave, koji će potom biti selektirani za veliku izložbu projekta.

“Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu kraja iz kojeg dolaze, povezali su umjetnicu iz malog dalmatinskog grada Makarske i umjetnicu iz Coyocoana, malog predjela velegrada Meksika. To je polazna pozicija, susretanje sa svim posljedicama koje mjesto u kojem smo rođeni, i koje utječe na nas, donosi, te propitivanje kako iste utječu na nas”, navode autorice projekta FreeDA.

S istim osjećajem, za druženje nakon predstave i učeničkih intervencija u četvrtak, suradnja je napravljena i s Okusom doma, grupom entuzijasta i ljubitelja kulinarstva koja se okupila pod zajedničkom idejom približavanja i stvaranja okusa i mirisa različitih podneblja. Čitav se projekt posljednjih godina odvijao u suradnji s programom Mirovnih studija Centra za mirovne studije u okviru mentorske grupe kolegija “Migracije i azil” i “Emancipacija kulturnog pluralizma u vrijeme izbjeglištva”, kao i u suradnji s grupom volontera/volonterki koji pružaju podršku u integraciji izbjeglica i razvoju sustava azila u Hrvatskoj.

Dolazak na događanje FreeDA u Primijenjenoj moguć je uz prethodnu najavu na ubu@ubu.hr ili pozivom na broj 091 7662 666 zbog ograničenog broja mjesta.

 

Više o projektu:
Projekt “FreeDA” nastaje u produkciji umjetničke neprofitne organizacije “Soba2”, kao rezultat višegodišnjeg umjetničkog rada umjetnice Nere Stipičević i Mie Biondić. Radi se o autorskom projektu Nere Stipičević i Mie Biondić kojeg je Nera počela samostalno razvijati 2013. godine u Parizu, kao stipendistica “Recollets International“, rezidencijalnog programa Ureda za kulturu Grada Pariza.

Projekt FReeDA čine sljedeći segmenti: Kazališna predstava – Monodrama, Izložba, Dokumentarni film.

Kazališna predstava “FreeDA” čini glavni dio projekta “FreeDA”, a vizija istog u bližoj budućnosti biti će edukativni dokumentarni film. Izložba je svojevrsni odgovor na materijal same predstave od strane raznih umjetnika. Ova predstava kreće od pretpostavke da, kao i Frida Kahlo, umjetničku slobodu možemo pronaći samo u tome ako se dičimo svojom kulturom i mjestom iz kojeg potječemo, te ih možemo iskreno voljeti tek ako iste propitujemo.

Ušla sam u projekt kao prijateljica, počela kao redateljica i završila kao umjetnički voditelj cijele priče koja se strateški, a onda i sama po sebi, počela širiti i razvijati. Osim što je projekt sastavljen od tri komponente, naš je tim sastavljen i od nas troje, a tri je jako zanimljiv broj! U našem slučaju i sretan.
Mia Biondić

Organizatori: Umjetnička neprofitna organizacija Soba2 & Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU/Organizam
U suradnji sa:
Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (ŠPUD), Okus doma
Projektni tim: Mia Biondić, Nera Stipičević, Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić
Suradnici: Vinka Mortigjija Anušić, Gordana Barbieri, Mak Melcher, Janko Petrović,
Foto: Martin Horvat/Eventers
Marketing i PR: Ivanka Bičak