Suradnja UBU-ŠPUD-SVA / Ostvarena prestižna stipendija Škole vizualnih umjetnosti iz New Yorka i ove godine za učenika Primijenjene u Zagrebu

Suradnja UBU-ŠPUD-SVA / Ostvarena prestižna stipendija Škole vizualnih umjetnosti iz New Yorka i ove godine za učenika Primijenjene u Zagrebu

objavljeno u: Objave, Projekti | 0

thumbnail (1)

Kontinuitet suradnje UBU-ŠPUD-SVA i ove je godine potvrdila njujorška Škola vizualnih umjetnosti (School of Visual Arts – SVA) dodijelivši Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (ŠPUD) novu stipendiju za ljetni program SVA od 8. do 28. srpnja.  Suradnja između SVA, Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb (UBU) i ŠPUD-a pokrenuta je 2014. godine izložbom Underground Images u Salonu Izidor Kršnjavi te se nastavila iste godine stipendiranjem prvo dvoje učenika iz Hrvatske, ljetnim SVA programom, zaslugom Anthony P. Rhodesa, izvršnog dopredsjednika SVA i Mirka Ilića, dizajnera i profesora na SVA te bivšeg učenika ŠPUD-a.  Ideja ove međunarodne suradnje i povezivanja srednjoškolske i visokoškolske ustanove je omogućiti mladim umjetnicima i dizajnerima u nastanku dodatne oblike edukacije, razmjenu iskustava i afirmaciju u području svjetskih i suvremenih tokova u umjetnosti i dizajnu. Ususret novoj stipendiji ljetnog programa SVA ove godine UBU je pokrenio niz aktivnosti, a među njima organizirao i prezentaciju bivše učenice ŠPUD-a Paule Prebeg o praksi SVA, ljetnoj školi i njezinom iskustvu stipendistice ljetnog programa SVA 2017.

SVA

Za novu ovogodišnju stipendiju SVA, Bernarda Cesar odabrala je učenika Odjela unutrašnje arhitekture Vilima Mihelja čiji rad i izvrsnost zadovoljavaju kriterije SVA programa.

37637291_689308948079247_8927284305797840896_n 37596853_689308744745934_4680269121361805312_n

Ljetni program SVA obuhvaća intenzivni program upoznavanja sa njujorškom umjetničkom scenom. ‘Pre-College’ studenti izabiru željeno područje interesa koje studiraju kroz predavanja o povijesti umjetnosti, teoriji umjetnosti te upotrebi medija i materijala. Program je pojačan listom aktivnosti kojima se  mlade u potpunosti upoznaje sa socijalnim i kulturnim životom New Yorka. Nastava se odvija od ponedjeljka do petka, a cijeli program traje  3 tjedna.

 

 

 

Svi polaznici ovog programa moraju pokazati da su zreli, odgovorni i spremni za kreativni i osobni izričaj i slobodu koju ovaj program nudi te moraju imati ozbiljan stav prema umjetničkom radu koji je njihov primarni fokus u ovom programu.

 

 Vilim Mihelj s polaznicima ljetnog programa SVA iz cijelog svijetaProjekt su sufinancirali Ministarstvo kulture RH i UBU. Posebne zahvale Anthony P. Rhodesu i Mirku Iliću.